Uji Aktivitas Ekstrak Etanol Buah Belimbing Wuluh (Averrhoa bilimbi L.) Bebas Tanin Sebagai Antibakteri

Mayang Sari, Dwi Fitri Yani, Fitria Wijayanti

Sari


Starfruit is a plant that has the potential as antibacterial properties for Escherichia coli. Starfruit plants bear fruit throughout the year and can produce 100-300 fruits. The ability of the starfruit plant to bear fruit throughout the year is not comparable to its use, because it can rot before being used. This study aims to determine the activity of the tannin-free fraction of star fruit wuluh against Escherichia coli bacteria. The results of the phytochemical test of star fruit wuluh positive contain flavonoids, steroids, terpenoids, and alkaloids which act as antibacterial. Determination of antibacterial activity was carried out using the agar diffusion method. The antibacterial activity of tannin-free extracts of star fruit wuluh had the highest inhibition zone at concentrations of 35% and 45%, namely 6.3 mm and 7.03 mm in the strong category, while at concentrations of 15% and 25%, namely 3.5 mm and 5, 35 mm in the medium category.

Teks Lengkap:

PDF

Referensi


Sugito and E. Suwandi, “Efektivitas Ekstrak Etanol Daun Pepaya (Carica Papaya L) Terhadap Pertumbuhan Bakteri Escherichia Coli dengan Metode Difusi,” JLK, vol. 1, no. 1, pp. 21–25, 2017.

I. Marfuah, E. N. Dewi, and L. Rianingsih, “Kajian Potensi Ekstrak Anggur Laut (Caulerpa racemosa) sebagai Antibakteri Terhadap Bakteri Escherichia coli dan Staphylococcus aureus,” J.Peng dan Biotek, vol. 7, no. 1, 2018.

W. Saragih, “Uji Bioaktivitas Antimikroba Ekstrak Kasar Daun dan Buah Belimbing Wuluh (Averrhoa bilimbi Linn) Terhadap Bakteri Escherichia coli,” Medan Area, 2017.

P. P. Sari, W. S. Rita, and N. M. Puspawati, “Identifikasi dan Uji Aktivitas Senyawa Tanin dari Ekstrak Daun Trembesi (Samanea saman (Jacq.) sebagai Antibakteri Escherichia coli (E.coli),” J. Kim., vol. 9, no. 1, pp. 27–34, 2015.

D. Sartika, R. Novelni, and V. A. Putri, “Pola Resistensi dan Identifikasi Bakteri Penyebab Diare pada Fases Pasien Rawat Inap di Bangsal Anak RSUP DR M. Djamil Padang,” SCIENTIA, vol. 10, no. 1, pp. 40–47, 2020.

A. Rachmawati, A. Suprihadi, and E. Kusdiyantini, “Identifikasi Senyawa Bioaktif pada Isolat Bakteri Buah Belimbing Wuluh ( Averrhoa bilimbi L. ) sebagai Agensia Hayati Xanthomonas oryzae,” J. Biol., vol. 6, no. 3, 2017.

M. M. Saroh, “Perbandingan Efektivitas Antibakteri Ekstrak Etanol Daun dan Buah Belimbing Wuluh ( Averrhoa bilimbi ) terhadap Pertumbuhan Bakteri Patogen Escherichia coli dan Staphylococcus aureus,” 2019.

Q. A. Lathifah, “Uji Efektifitas Ekstrak Kasar Senyawa Antibakteri pada Buah Belimbing Wuluh (Averrhoa bilimbi L.) dengan Variasi Pelarut,” 2008.

N. D. A. Wulandari, K. M. Yuliawati, and R. A. Kodir, “Uji Aktivitas Antibakteri Ekstrak dan Fraksi Buah Belimbing Wuluh ( Averrhoa bilimbi L .) terhadap Propionibacterium acnes Menggunakan Metode Bioautografi,” Pros. Farm., vol. 3, no. 2, pp. 210–215, 2017.

R. Handayani and G. Natasia, “Uji Daya Hambat Ekstrak Etanol Daun Sangkareho (Callicarpa longifoia Lam.) Terhadap Escherichia coli,” J. Surya Med., vol. 3, no. 2, pp. 54–61, 2018.

D. F. Yani, Uji Senyawa Metabolit Sekunder Ekstrak Daun (Jatropha multifida L) Terhadap Peningkatan Jumlah Trombosit (Mus musculus) Jantan Dan Identifikasi Menggunakan Kromatografi Lapis Tipis (KLT). 2013.

W. F. Dewatisari, L. Rumiyanti, and I. Rakhmawati, “Rendemen dan Skrining Fitokimia pada Ekstrak Daun Sanseviera sp . Rendemen and Phytochemical Screening using Leaf extract of Sansevieria Sp .,” J. Penelit. Pertan. Terap., vol. 17, no. 3, pp. 197–202, 2018.

Romadanu, S. H. Rachmawati, and S. D. Lestari, “Pengujian Aktivitas Antioksidan Ekstrak Bunga Lotus (Nelumbo nucifera),” Fishtech, vol. III, no. 1, pp. 1–7, 2014.

R. A. Chandra, “Daya Antibakteri Ekstrak Buah Belimbing Wuluh ( Averrhoa bilimbi Linn ) terhadap Pertumbuhan Bakteri Methicillin Resistant Staphylococcus aureus ( MRSA ) secara In Vitro,” 2017.

Sarinawati, “Aktivitas Antibakteri Ekstrak Kloroform Buah Belimbing Wuluh (Averrhoa bilimbi L.) Terhadap Methicillin Resistant Staphylococus aureus (MRSA),” 2018.

P. E. U. . Artini, K. . Astuti, and N. . Warditiani, “Uji Fitokimia Ekstrak Etil Asetat Rimpang Bangle (Zingiber purpureum Roxb),” pp. 1–7, 2013.

G. J. Lalamentik, D. S. Wewengkang, and H. Rotinsulu, “Aktivitas Antibakteri Ekstrak Karang Lunak Klyxum sp. yang diperoleh dari Teluk Manado,” Pharmacon, vol. 6, no. 3, pp. 46–56, 2017.

J. T. Datu, N. Mita, and R. Rusli, “Aktivitas Antibakteri Sari Buah Belimbing Wuluh (Averrrhoa bilimbi Linn.) Terhadap Bakteri Pseudomonas aeruginosa dan Staphylococcus epidermidis,” Pros. Semin. Nas., pp. 1–7, 2015.

C. H. Rundengan, Fatimawali, and H. Simbala, “Uji Daya Hambat Ekstrak Etanol Biji Pinang Yaki (Areca vestiaria) Terhadap Bakteri Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa,” Pharmacon, vol. 6, no. 1, pp. 37–46, 2017.

H. A. Tanauma, G. Citraningtyas, and W. A. Lolo, “Aktivitas Antibakteri Ekstrak Biji Kopi Robusta (Coffea canephora) Terhadap Bakteri Escherichia coli,” Pharmacon, vol. 5, no. 4, pp. 243–251, 2016.

T. U. Sapara, O. Waworuntu, and Juliatri, “Efektivitas Antibakteri Ekstrak Daun Pacar Air (Impatiens balsamina L.) Terhadap Pertumbuhan Porphyromonas gingivalis,” Pharmacon, vol. 5, no. 4, pp. 10–17, 2016.

Salni, H. Marisa, and R. W. Mukti, “Isolasi Senyawa Antibakteri Dari Daun Jengkol ( dan Penentuan Nilai KHM-nya,” J. Penelit. Sains, vol. 14, no. 1, pp. 38–41, 2011.


Refbacks

  • Saat ini tidak ada refbacks.


ISSN (cetak): 2654-4032

Kantor Redaksi:
Fakultas Sains dan Teknologi
Universitas Islam Negeri Raden Fatah Palembang
email: semnassaintek_uin@radenfatah.ac.id
 

Creative Commons License
Karya ini disebarluaskan di bawah lisensi Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.